Hasiči

Deti sedia s mamičkami k kruhu, všetci sa držia za ruky a odštartujeme klubíček:
„Jeden, dva, tri, štyri, päť, Riškov klubík je tu hneď.“

Dochádzka. Poviem mená všetkých zúčastnených detí, deti sa prihlásia. Posledné je Riškovo meno, ale Riška niet.

Kde je Riško? Zazvoní mi telefón, chvíľu sa rozprávam, potom deťom poviem, že volal Riško, nepríde, lebo je v horiacom dome a potrebuje našu pomoc.

„Dokážeme ho zachrániť? Jasné!“

Kto pomáha hasiť požiar? Hasiči!

Kto nám bude pomáhať? Na nástenke máme sovu Bimba, keď budeme potrebovať pomoc, stačí, ak na ňu zavoláme: Hej, Bimbo! A ja poviem (a búchame do kolien): Bimbo, Bimbo, ukáž veci, čo nám budú na pomoci! Otočím koliesko, ktoré je pod sovou, sú na ňom nakreslené hadica, lano, hasičské auto, sekera a otáznik, to je tajná vec, ktorá sa odhalí nakoniec.

Najprv si prezrieme mapu. Na obrázku sú nakreslené domčeky a 5 ciest, kvetinková, srdiečková, hruštičková, trojuholníková a kosoštvorcová. K domčeku, pri ktorom je Riškova tvár, vedie cesta označená kosoštvorcami. Prečítame obrázok, pomenujeme tvary, prejdeme prstom po mape k Riškovmu domčeku. Potom hľadáme správny symbol na dlážke, ukáže nám smer. Teraz vieme, kadiaľ máme ísť, ale musíme byť rýchli.

Peši tam rýchlo neprídeme, voláme: „Hej, Bimbo!, nájdeme v jeho ponuke hasičské auto, áno, to presne potrebujeme. Hasičské autá majú majáčik a sirénu. Majáčik je farebná mištička alebo malý vankúš. Dáme si to na hlavu a snažíme sa chodiť rovno, aby nám majáčik nespadol z hlavy. Pritom spolu húkame ho-rí, ho-rí, ho-rí.

Nechám deti, aby prešli niekoľko kolečiek, spievam pritom:
Cink, cink, cink, ktože to volá,
kling, kling, kling, zvonček už znie,
brm, brm, brm, motor už beží,
kamaráti hasiči sa blížia,
my sme hasiči smelí,
na pomoc vám my ideme hneď.

(na hudbu Finley – hasičské auto)

Ukážem im semafor, svieti červená. Vysvetlíme si, že červená znamená stop, ale hasiči nemusia na červenú stáť, lebo majú pohotovosť (akciu), preto majú sirény, aby ich ostatní šoféri počuli a dali im prednosť. Máme sirény, môžeme ísť ďalej.

Ale čo to? Bum – bác! Nákladiak nedal prednosť hasičom a prevrátil sa. Stojím na štyroch, na chrbte mám náklad, (vankúše), prevrátim sa nabok. Šofér nepočul? Húkali všetky autíčka dostatočne nahlas? Nákladiak blokuje celú cestu, nedá sa prejsť, hasiči musia zasiahnuť. Voláme Bimba, potrebujeme lano. Nákladiak deti spolu odtiahnu.

Teraz už môžeme vyraziť dopredu, spievame si:

Cink, cink, cink, rýchlo vpred,
v cieli sme čo nevidieť,
nech je ráno deň či noc,
ideme vám na pomoc.
Rýchlo vpred,
vie to svet,
nech je ráno, deň či noc
ideme vám na pomoc.

(na hudbu Príbehy z hasičskej stanice)

Nájdeme správny dom, musíme hasiť, voláme Bimba, vyberieme si hadicu. Rozdám deťom hadice a hasia.
Vchod do domu je zavalený, treba sa presekať ďalej. U Bimba nájdu sekeru, rozdám im sekerky, kladivá a pílky, chvíľu rúbajú a pília, spoločne odstránime veľké ťažké popadané dosky (veľké vankúše), ale cesta je ťažko priechodná, musia sa preplaziť cez tunel. Potom opäť hasíme požiar. Podarilo sa nám oheň uhasiť, našli sme Riška, ale je vysoko hore, až na najvyššom poschodí. Nedá sa tam dostať, po schodoch sa nedá prejsť. Lezieme po rebríku (u nás penové puzzle, liezli po zemi, ale ideálne sú rebriny). Stále to nestačí, na Riška nedosiahneme. Ako ho zachránime? Spýtame sa Bimba, ponúkne nám tajnú vec, záchrannú sieť. Rozprestrieme sieť, Riško skočí, chytíme ho.

Riško sa teší a všetkým ďakuje, všetkým dá pusinku. Ťažko dýcha, nadýchal sa dymu, treba volať sanitku. Dám deťom veľký obrázok telefónu (mobilu), učíme sa stláčať číslo záchranky – 112, ťuk, ťuk, ťuk.

Do telefónu sa učíme povedať meno, adresu a oznámiť, že Riško potrebuje zdravotnú pomoc. (Tu je Janko, som na Ulici pod palmou, Riško nedýcha).

Sanitka príde, naložíme Riška na nosidlá (veľký vankúš), akcia je skončená.

Väčším deťom môžeme vysvetliť, ako sa správať pri požiari: nikdy sa nesnažiť uhasiť ho sám, rýchlo utekať preč, zavolať na pomoc dospelých, ak horí oblečenie, treba „váľať sudy“ (váľať sa po zemi), môžeme to vyskúšať.

Podarilo sa nám ho zachrániť? Podarilo! Hurá, hurá, hurá!

A zaspievame si (na hudbu Keď si šťastný) a tancujeme do kruhu:
Úlohu sme hravo splnili, splnili (zadupať),
Dobrodružstvo pritom zažili, zažili (zadupať),
kto sa rád hráva, neprehráva,
v klubíku je super zábava.

Hurá, hurá, hurá!!!

Na záver môžeme zopakovať, čo sme museli urobiť, kým sme Riška zachránili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *