Námorníci

Deti sedia s mamičkami k kruhu, všetci sa držia za ruky a odštartujeme klubíček:
„Jeden, dva, tri, štyri, päť, Riškov klubík je tu hneď.“

Dochádzka. Poviem mená všetkých zúčastnených detí, deti sa prihlásia. Posledné je Riškovo meno, ale Riška niet.
Poviem deťom, že mám tajomstvo. Ukážem im fľašu, poviem im, že dnes priplávala po rieke. Nájdeme tam obrázok ostrova, obrázok Riška, písmeno R a ružovú šípku. Dám deťom hádať, čo nám chce Riško oznámiť. Zistíme, že nás Riško volá na pomoc, stroskotal na ostrove a nemôže sa k nám vrátiť.

„Dokážeme ho zachrániť? No jasné!“ ťapneme si dlaňami.

Ukážem deťom, že na nástenke je sova Bimbo, ktorá nám môže v núdzi poradiť, stačí, keď na ňu zavoláme: „Hej, Bimbo!“
A ja poviem:“Bimbo, Bimbo, ukáž veci, čo sú v núdzi na pomoci!“
A sovička dá na výber. Otočím kruh pod sovou a z druhej strany sú nakreslené veslo, kladivo, koleso a otáznik (tajná vec, odhalí sa až na konci).

Vedľa sovy je obrázok lode, deti pohľadajú svoju loď (posteľ, cez bok prelepený baliaci papier s obrázkami kruhov, záchranného kolesa a kotvy) a budú stavať most z drevených latiek (penové puzzle), po ktorom sa na ňu dostanú. Potrebujú Bimba, nájdu medzi jeho vecami kladivká. Urobia most k lodi, prejdú po ňom s rozpaženými rukami, aby udržali rovnováhu a nespadli do vody.

Zdvihneme kotvu, nasmerujeme kormidlo, deti rozhodnú či vľavo alebo vpravo, päťkrát otočíme kormidlom, spolu rátame. Ale odplávať nemôžeme. Máme plachetnicu a vietor nie je. Voláme Bimba, potrebujeme veslá.

Veslujeme, veslujeme, je to ťažká práca. (Spievam im na hudbu z filmu 2 roky prázdnin: Hore na palubu, diaľky volajú, vietor už priaznivý vanie nám, tajomné príhody nás už čakajú, tvoj domov bude len oceán.)

Ustali sme, máme hlad. Chytáme ryby-loptičky z veľkého plastového vedra, deti si ľahnú na chrbát, naklonia sa cez posteľ a chytajú rukami za hlavou, samozrejme im pomáhame. Chytia rybky, dáme ich akože upiecť a máme hostinu (deti dostanú nejakú maškrtu).

Potom začne hrmieť (šuchocem baliacim papierom), všetci sa musia rýchlo vrátiť na loď (jedli sme vedľa pri stole). Ukážem jeden čierny mrak, dva mraky, približujú sa k sebe, vrazia do seba, medzi nimi sa zjaví blesk. BUM! Príde búrka, silno fúka, robí veľké vlny. Ja spadnem do mora (ak zoskočí nejaké dieťa, tým lepšie), treba ma zachrániť.
Bimbo pomôže, treba nám koleso.

Vietor ustane, vyšlo slnko, ale stále trochu prší, čo sa asi objaví na oblohe? Hľadáme dúhu.

Búrka nám zlomila sťažeň treba nám ho opraviť, deti si opať zabúchajú kladivkami, môžeme ísť.

Ale kam? Pozrieme do mapy. Je tam ružová šipka. Vidí niekto ružovú šípku? Nie. Pomôže Bimbo? Tajná vec ďalekohľad ukáže tri šípky, deti nájdu ružovú, otočíme kormidlom a priplávame k ostrovu, môžu sa priplaziť alebo prišúchať po dlážke alebo ukázať, že plávajú. Nájdeme Riška, úlohu sme splnili. Riško sa, samozrejme veľmi teší, všetkých pochváli za statočnosť a vypusinkuje.

A zaspievame si (na hudbu Keď si šťastný) a tancujeme do kruhu:
Úlohu sme hravo splnili, splnili (zadupať),
Dobrodružstvo pritom zažili, zažili (zadupať),
kto sa rád hráva, neprehráva,
v klubíku je super zábava.

Hurá, hurá, hurá!!!

Na záver môžeme zopakovať, čo sme museli urobiť, kým sme sa dostali na ostrov, deti môžu dostať námornícke odznaky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *