Rytieri

Deti sedia s mamičkami k kruhu, všetci sa držia za ruky a odštartujeme klubíček:
„Jeden, dva, tri, štyri, päť, Riškov klubík je tu hneď.“

Dochádzka. Poviem mená všetkých zúčastnených detí, deti sa prihlásia. Posledné je Riškovo meno, ale Riška niet.

Priletí vtáčik, v zobáčiku má stočený papier (môže byť na okrajoch obhorený, popísaný starým písmom, spečatený). V ňom je správa, že Riško sa pokúsil vyslobodiť krásnu princeznú zo zakliateho zámku, ale nemal šťastie a skončil v hladomorni. Vyslobodiť ho môžu iba nebojácni rytieri, ktorí si budú navzájom pomáhať. Vysvetlíme si, kto sú rytieri a čo je hladomorňa.

Môžeme sa na akciu pripraviť spolu s deťmi deň vopred a vyrobiť si s nimi meč (najlepšie z polystyrénu a oblepiť páskou, aby si detičky neublížili), štít, prípadne brnenie či iné rekvizity.

Najskôr musíme nájsť 3 kľúče od zámku. Deti predvádzajú klus koníka, skáčeme cez prekážky.

Prídeme k vode (more). Sme hladní, chceme sa posilniť pred dobrodružstvom, chytáme ryby. Deti chytajú rybu priviazanú na špagáte, keď ju chytia, ryba k nim prehovorí ľudským hlasom. Prosí o milosť, keďže je rozprávková, pustíme ju, ona nám prezradí, že kľúč, ktorý hľadáme, je skrytý v morskej mušli.

Mušle sú farebné mištičky, pod jednou z nich je kľúč, deti sa k nim musia priplaziť („priplávať“), ale skôr, než na ne dopadnú bublinky z bublifuku, ktoré sú čarovné, mohli by deti premeniť na ryby 🙂 (ak by sa tak stalo, treba vymyslieť spôsob, ako dieťa odčarovať). Nájdeme prvý kľúč.

Počujeme volanie o pomoc. Je to mucha chytená do pavučiny. Musíme pavučinu roztrhnúť. Pavučina je tenká šatka, hádžeme do nej loptičky (ako kamene) z presne vymedzeného miesta označeného napr. inou šatkou.

Vďačná mucha nám prezradí, že kľúč, ktorý hľadáme je v hniezde vysoko na strome. Lezieme na strom (napr. treba preliezť po lavičke či vankúšoch, ideálne sú rebriny), prídeme ku stolu (koruna stromu), uprostred je miska s kľúčom, treba do nej fúkať a zhodiť ju – zhodíme hniezdo a kľúč je náš.

Klušeme na koni ďalej a znovu počujeme volanie o pomoc. Je to zajačik chytený do pasce. Musíme rozmotať uzol okolo jeho nôžky. Zajačik nám potom prezradí, že tretí kľúč stráži lesný škriatok.

Škriatok je ochotný nám kľúč vydať, ak mu vyčistíme lesnú studničku. Treba z nej vynosiť kamene. Nesmieme však použiť ruky! Deti nohami dvíhajú zo škatule lopty a potom ich prenášajú na bruchu (ako pavúčiky) či na chrbte. Keď sa nám to podarí, kľúč je náš.

Vysadneme na kone a ideme k zámku. Zámok na bráne je modrý. Nájdeme spomedzi kľúčov modrý a odomkneme. Bránu však stráži drak. Bojujeme, použijeme meče. Zvíťazili sme. Ideme zachrániť princeznú vo veži. Zámok od veže je červený, použijeme červený kľúč. Ale aj vežu stráži drak. Opäť bojujeme a zvíťazíme. Ešte musíme pohľadať Riška. Zámok od hladomorne je žltý, rovnako aj náš kľúč. Odomkneme, ale priletí tretí drak, znovu s púšťame do boja. Zvíťazíme a už sa môžeme tešiť aj spolu s Riškom.

„Dokázali sme Riška zachrániť? Dokázali!“
Ťapneme si do dlaní.

A zaspievame si (na hudbu Keď si šťastný) a tancujeme do kruhu:
Úlohu sme hravo splnili, splnili (zadupať),
Dobrodružstvo pritom zažili, zažili (zadupať),
kto sa rád hráva, neprehráva,
v klubíku je super zábava.

Hurá, hurá, hurá!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *