Jánošíkove diery

Jánošíkove diery je jeden z najatraktívnejších turistických chodníkov v Malej Fatre. Jánošíkove diery, alebo len Diery je sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre, v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako 20 vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov.

Východiskom do Jánošíkových dier sú osady patriace do katastrálneho územia obce Terchová – Štefanová a Biely Potok. V Dolných dierach je vybudovaný náučný chodník. Horné diery sú v zimnom období uzatvorené. Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. V roku 2009 sa začala kompletná výmena oceľových konštrukcií na tejto trase.

Trvanie trasy: 3 1/2 -4 1/2 hod.

Východiskový bod: Parkovisko pri hoteli Diery, parkovisko Štefanová
Cieľový bod: Parkovisko pri hoteli Diery časť Terchová – Biely Potok, parkovisko Štefanová

Opis trasy: Trasa Dolné diery je napriek rebríkom pomerne nenáročná a bežne ňou chodia aj deti. S deťmi sa však neodporúča vydať na Malý Rozsutec.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *